3 Aralık 2007 Pazartesi

Tüfek taşıma teknikleri

avlanırken, tüfeğin hem avcının kendisine ve hem de yanındakilere zarar vermeyecek bir kazaya sebep olmayacak şekilde taşınması gerekir. bu takdirde, tüfek iki elle tutulmuş olarak taşınıyorsa, namlunun refakatçinin bulunduğu tarafa yönelik olmaması gerekir. bu durumda namlu yukarı veya aşağı tutulmalıdır.
yanlış tutuş: namlu etraftakilere doğru vaziyette yanlış tutuş: namlu baş seviyesinde en kaliteli tüfekler bile, ihmal veya dış etkenler yüzünden güvenilirliğini kaybedebilir. örneğin; yağmurlu nemli havalarda kundağın şişmesi, tetik ayağının kurulma esnasında tam yerine oturmamasına, bu da tüfek kapandığında çekicin kurularak fişeği patlatmasına sebep olabilmektedir. bu gibi örnekler çok ama çok uzatılabilir. avda yürürken namlunun her zaman yukarı bakmasına dikkat etmek gerekir. çünkü, iki elde taşınan tüfeğin namlusu, yürüyüşle birlikte çaprazlamasına yana doğru döner. bu da, solunuzda yürüyen diğer avcılar için büyük tehlike yaratır. oturarak av beklerken de, namlu hep yukarı doğru olmalıdır. karşıdan avın geldiğini gördüğümüzde, namlu ileri doğru uzatılmalıdır. atış için ayağa kalkarken, namlunun bu duruştan en rahat omuza geldiği görülecektir. sağa veya sola atışlarda da, tüfek vücudunuzla birlikte dönecek, silah tek başına dönerek kötü bir atış yapmak yerine, vücutla silah arasında istenen armoni sağlanmış olacaktır. hangi pozisyonda olursanız olun, ister ayakta, ister oturuyor vaziyette, atış yapılacağı zaman, tüfeği omuzlamadan önce “hazır” duruma geçmek gerekmektedir.
atış pozisyonuna geçmeden, her şeyden önce yere sağlam basmak gerekmektedir. davranmaya hazır durumdayken kundak, koltuk altına iyice girmiş olmalıdır. eğer kundak bel hizasında tutulacak olursa, muhtemel bir ıskayı davet ediyorsunuz demektir. kabza koltuk altının biraz ilerisinde dururken, kundağı pazu vasıtası ile kaburgalar ile kol arasında yumuşak, boşluğa yer vermeyecek şekilde, tatlı-sert tutunuz. davranmaya başlayacak kişi, içinde bulunduğu pozisyondan, önce bu duruma geçmelidir. söz konusu durum dışında herhangi bir pozisyondan tüfek omuzlandığı zaman, dipçik omuzda her seferinde başka bir yere oturacaktır. bunun sonucu da, istikrarsız bir atıştır. halbuki istikrarlı bir pozisyon, istikrarlı bir atışın temelidir. söz konusu metodun alışkanlık oluşana dek, sürekli çalışılması doğru davranmayı refleks haline getirerek, doğru atışı alışkanlık haline sokacaktır.
doğru tutuş: namlu yukarı
doğru tutuş: namlu aşağı

Hiç yorum yok: